Wie zijn we
Wat doen we
Ons aanbod
Catalogus
Bestellijst Lees
Bestellijst Overig
Nieuws
Educatie
Uit eigen pen
De Stiep Educatief

Stichting De Stiep Educatief ontwikkelt materialen, geeft materialen vorm en geeft materialen uit voor lezen, gericht op leesplezier.
Dit lees- en lesmateriaal is speciaal voor laagopgeleide volwassenen, zowel Nederlandstalig als anderstalig.


Voor wie zijn onze uitgaven bestemd?
Ons materiaal is bedoeld voor iedereen die houdt van makkelijke, leuke, spannende, ontroerende boeken. 
 
In de praktijk vinden de boeken voornamelijk hun weg naar lees- en schrijfcurssussen die o.a. bij roc's uitgevoerd worden en naar Lees en Schrijfpleinen in bibliotheken.
 

Ook oudere volwassenen die graag korte en gemakkelijke en toch leuke teksten lezen of mensen die door dementie of afasie meer moeite krijgen met lezen, beleven veel plezier aan onze uitgaven. Dat geldt ook voor jongeren in het individueel en speciaal onderwijs of voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.Taal voor het leven

In het kader van het Taal voor het Leven project dat door de Stichting Lezen & Schrijven wordt uitgevoerd is er ook veel aandacht voor de materialen. In het startpakket voor taalvrijwilligers zijn boeken, werkbladen en puzzels van De Stiep opgenomen.

 
 
     

Taal voor het leven


De eerste groep Taalvrijwilligers die hun certificaat hebben behaald.
Klik hier voor een verslag en meer foto's.

Ria van Adrichem was nauw betrokken bij de ontwikkeling en de uitvoering van de training voor de taalvrijwilligers, samen met Ellen Pattenier en Ria kramp van de Stichting Lezen en Schrijven en Petra Molenaar van het Albeda College.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Lezen en Schrijven hebben drie Taalvrijwilligers kennisgemaakt met Prinses Laurentien. 

.
 
Lezingen

Tijdens de Week van de Alfabetisering is er traditiegetrouw veel aandacht voor de problematiek van laaggeletterdheid maar eigenlijk is het een item dat het hele jaar door aandacht verdient.
Wilt u in uw gemeente een speciale thema-avond over laaggeletterdheid organiseren, neem dan contact met ons op. Wij verzorgen een interactieve workshop samen met een Taalambassadeur. Deze ervaringsdeskundigen weten met hun vaak schrijnende verhalen iedereen die het hoort diep te raken.
Leesclubs

De Stiep Educatief heeft ook materialen om leesbevordering te stimuleren en zo preventief laaggeletterdheid te bestrijden. Roc's en bibliotheken organiseren activiteiten in samenwerking met het basisonderwijs en peuterspeelzalen. Peuterspeelzalen en scholen voeren ouderbeleid, proberen ouders bij de schoolloopbaan te betrekken, proberen met ze in gesprek te komen over de verwachtingen ten aanzien van hun kind. Op dit moment heeft De Stiep Educatief de koffer Lekker lezen: Samen jij en ik in haar fonds, een koffer vol leesbevorderende materialen voor laagopgeleide ouders en hun kinderen.